Bagaimana Saya Wariskan RM500,000 Kepada Isteri & 5 Orang Anak Jika Ditakdirkan ‘PERGI’ Dulu.

.

Antara perkara yang paling ditakuti dalam hidup ialah jika anak-anak saya tiba-tiba menjadi yatim dan isteri saya tiba-tiba menjadi balu. Tak dapat bayangkan bagaimana perasaan anak-anak saya yang kehilangan ayah. Tentu tak dapat bayangkan bagaimana perasaan isteri, dan macamana diaorang nak teruskan hidup tanpa saya.

So pada awal tahun 2018, saya tercari2 satu cara bagaimana saya boleh tinggalkan RM500,000 kepada anak-anak dan isteri jika saya tiba-tiba meninggal dunia. Sebab kawan2 saya pun ramai yang dah meninggal disebabkan kemalangan, penyakit kuman dalam otak, kanser, penyakit misteri, denggi dan sebagainya.

Mengikut perkiraan, untuk nak dapat  RM500,000 saya perlu menabung sebanyak RM2083 sebulan selama 20 tahun.  Itu sekiranya saya masih hidup sehingga 20 tahun akan datang.

.

Menabung RM2083 sebulan?

Owh tidak… Susah nak simpan 2k sebulan dengan kos sara hidup yang tinggi sekarang ni..

Walaupun saya akui menyimpan 2k setiap bulan tu bagus… Tapi saya memang tak mampu untuk simpan sebanyak tu setiap bulan. Lebih-lebih lagi banyak lagi komitmen lain seperti ansuran rumah, kereta, daily expences yang perlu saya bayar.

So muktamad, saya cuba fikir cara lain..!

.

Now Macam Mana Nak Dapatkan RM500,000?

Saya mula carik idea… Macam-macam cara saya fikir untuk dapatkan dapatkan 500k…Tapi nampaknya hasil tarak… Masa dan tenaga je yang banyak terbuang!

Hinggalah sampai satu hari, tergerak saya nak tanya kawan saya seorang perunding kewangan… Actually saya bagitahu hasrat nak sediakan RM500,000 untuk family, if saya tiba2 meninggal dunia.  

.

Dari situ saya dapat penerangan tentang Hibah Bersyarat dan …Alhamdulillah saya dah dapat satu solution… Agak mudah dan menjimatkan.

Bila saya apply, maka terhasillah satu solution baru yang KEBABOOM!

Alhamdulillah sejak hari tu saya yakin boleh wariskan RM500,000 kepada anak-anak dan isteri pada bila-bila masa dengan simpanan bulanan hanya RM200 sahaja, tanpa perlu spend RM2083 sebulan… Jimat RM1800 kut.. Memang sangat teruja !!

.

Buat Hibah Bersyarat

Bila dah ada ilmu tu, saya pun mula mendaftar sebagai peserta hibah bersyarat melalui Dokumen Hibah PruBsn Warisan

Saya letak nama isteri sebagai “penama” sebab kalau saya meninggal dunia, insyaAllah wang RM500,000 akan terus masuk ke akaun dia.

Tak caya korang boleh tengok sendiri sebahagian daripada dokumen hibah kat bawah ni :

Alhamdulillah isteri sangat terharu bila saya tunjuk dokumen hibah RM500,000.… Maklumlah, sebelum tu dia pun asyik terfikir macamana la nasib dia dan anak-anak kalau tiba-tiba saya meninggal dunia.. Kali ni, insyaAllah tak perlu bimbang lagi!…Saya tumpang terharu dan gembira…


Dibawah ni ialah PENAMA @ PENERIMA HIBAH iaitu isteri saya yang tercinta.

Untuk makluman korang, Hibah PruBsn Warisan adalah satu Dokumen Hibah Bersyarat dibawah kelolaan Prudential Bsn yang berlandaskan prinsip-prinsip syariah berdaftar dibawah akta takaful 1984 dan dikawal oleh Bank Negara Malaysia.

Ini cek yang pernah diterima oleh penama Hibah sebelum ni.

Yang bagusnya, Plan ni ade sediakan simpanan pelaburan juga. Ilustrasinya seperti dibawah ni:

Anggaran simpanan selepas 20 tahun ialah RM60,364. Manakala anggaran simpanan selepas 30 tahun ialah RM77,263.

.

Mungkin korang sekarang tertanya-tanya…“Bila Mati je ke boleh dapat Hibah RM500,000 tu? .

NO…NO…NO ! .

Ia bukan sekadar itu…Tapi kalau korang tiba-tiba lumpuh sampai tak dapat bekerja pun dah boleh dapat Hibah RM500,000 tu …Bahkan, dia cover sehingga umur kita 70 tahun.

.

Actually ada TIGA benda utama yang dia cover dalam Hibah PruBsn Warisan ni sehingga umur 70 tahun.

Kematian – Penama(Isteri/Anak/Sesiapa saja) akan dapat RM500,000 jika korang ditakdirkan meninggal dunia.

Lumpuh – Korang akan dapat RM500,000 jika ditakdirkan lumpuh sampai tak dapat bekerja.

Kematian Akibat Kemalangan– Jika kematian disebabkan kemalangan di tempat awam, hibah akan dibayar sekali ganda dari hibah kematian biasa iaitu RM1,000,000.

Kematian Akibat Kemalangan di Luar Negara – Jika kematian disebabkan oleh kemalangan diluar negara, hibah akan dibayar 3 kali ganda dari hibah kematian biasa iaitu RM1,500,000. .

.

Pendek kata, kalau korang daftar Hibah ni, insyaAllah isteri mempunyai sumber kewangan yang kukuh untuk membesarkan anak-anak.

Mungkin dia juga tidak perlu berfikir untuk mencari suami baru kerana kewangan yang korang sediakan sudah cukup untuknya. .

Sudah tentu isteri dan anak-anak akan mengenang korang sebagai suami yang bertanggungjawab kerana menyediakan Hibah sejak dari awal”.

.

Ok la…Maaf panjang pulak sembang kat sini … Itu sahaja yang yang dapat share kat sini..

Rase2 penting ke tak Hibah ni?

Sekarang cuba tanya diri masing-masing pulak…

InsyaAllah, harapan saya nak jadi SUAMI yang tersenyum melihat isteri dan anak-anak bahagia dalam kesenangan serta berjaya meneruskan hidup dengan selesa walaupun saya sudah tidak lagi bersama-sama mereka suatu hari nanti…

.

Macam Mana Nak Daftar Hibah ni?

Untuk info lanjut tentang Hibah PruBsn Warisan boleh klik pada link dibawah. InsyaAllah saya akan bantu.

KLIK SINI UNTUK INFO LANJUT
Edit