“CEMBURUNYA SANG SUAMI”

“Encik Amin, maaf. Saya tidak jadi nak ambil Hibah Encik”, kata seorang prospek.

“Sebab….”, dia menarik nafas panjang.

Saya hanya diam menanti respon beliau.

Dia menyambung,

“Sebab nanti apabila mati kelak, isteri saya akan dapat duit dan kawin lain”.

Oh, itu rupanya yang bermain di fikirannya.

“Encik…”, giliran saya pula untuk menarik nafas panjang.

“Encik benar.

Sama ada Encik ada hibah atau tidak, jika isteri Encik mahu berkahwin lain, dia akan kahwin lain jika dia mahu.

Lebih-lebih lagi jika dia perlukan sumber kewangan yang kukuh selepas kematian Encik untuk membesarkan anak-anak.

Mungkin dia mendapat seorang suami yang menyayanginya sebagaimana Encik menyayangi isteri Encik sekarang.

Tapi…..”,

Sekali lagi saya menarik nafas panjang, sebelum menyambung;

“Tapi percayalah, belum tentu suami baru isteri Encik kelak menyayangi anak-anak Encik sebagaimana Encik menyayangi mereka sekarang.

Namun, apabila Encik menyediakan plan hibah yang secukupnya untuk kegunaan isteri selepas Encik meninggal dunia kelak,

mungkin dia tidak perlu berfikir untuk mencari suami baru kerana kewangan yang Encik sediakan sudah cukup untuknya.

Tentu isteri dan anak-anak Encik akan mengenang Encik sebagai suami bertanggungjawab kerana menyediakan plan hibah sejak dari awal”.

.

Wang Pampasan HIbah tidak akan dapat menggantikan seorang suami, Namun ia cukup untuk membantu isteri dan anak-anak yang kehilangan seorang suami atau ayah.

“INILAH 5 SEBAB UTAMA MENGAPA ANDA PERLU SEDIAKAN HIBAH”

Contoh Hibah takaful yang telah diterima oleh penama hibah

Ramai yang tahu bahawa manfaat pampasan kematian perlu diambil untuk ditinggalkan kepada waris.


Bagi ketua keluarga, anda perlu ambil pampasan kematian bagi memastikan orang yang anda tanggung tidak terbeban selepas kematian anda.


Namun, selain dari menanggung perbelanjaan waris yang ditinggal, pampasan kematian juga boleh digunakan untuk tujuan lain.
Berikut adalah antara fungsi lain yang anda boleh gunakan dengan pampasan kematian.

1. MLTT Untuk Hutang Rumah

Jika anda beli rumah dengan menggunakan pinjaman atau pembiayaan dari pihak bank, anda wajib ada insuran sama ada MRTT atau MLTT.

Manfaat pampasan kematian juga boleh digunakan sebagai pelindung kepada pinjaman perumahan anda dan digunakan sebagai MLTT.


Apabila meninggal, waris akan dapat pampasan yang lebih banyak berbanding MRTT, dan duit tersebut boleh digunakan untuk menyelesaikan baki pinjaman serta digunakan oleh waris.

2. Insuran Hutang Kereta

Ramai yang tidak tahu bahawa pinjaman kereta yang mereka ambil tidak mempunyai insuran. Walaupun sesetengah bank ada menawarkan insuran untuk pinjaman tersebut, namun tidak secara menyeluruh.


Manfaat pampasan kematian juga boleh digunakan untuk menyelesaikan hutang tertunggak kereta anda. Ini bagi memastikan waris anda tidak terbeban perlu menyelesaikan hutang tersebut.

3. Dana Pendidikan Anak-Anak

Kebanyakan individu menyediakan simpanan dana pendidikan anak-anak melalui pelaburan unit trust atau rumah.


Sebagai contoh, melabur RM300 sebulan dalam Unit Trust untuk tempoh 10 tahun untuk dapatkan RM60,000. Namun, pelaburan tersebut akan terganggu apabila ibu atau ayah tersebut meninggal.


Kesannya, dana pendidikan yang dirancang terhenti dan matlamat tersebut tidak tercapai.

Dengan memasukkan jumlah yang sama iaitu RM60,000 dalam manfaat kematian, anda juga sudah menyediakan satu dana pendidikan jika berlaku kematian.

4. Hadiah

Apabila menyebut tentang pampasan kematian, ramai yang hanya fokus kepada pasangan dan anak-anak.


Namun, ramai yang terlupa bahawa pampasan kematian tersebut perlu diberikan kepada ibu bapa walaupun sudah tidak menanggung mereka.

Selain itu, anda juga boleh berikan pampasan kematian kepada institusi lain seperti masjid, rumah anak yatim dan lain-lain lagi sebagai hadiah atau derma anda.

5. Pelengkap Faraid

Sistem pengurusan harta utama dalam Islam adalah sistem faraid.
Manfaat kematian atau hibah boleh digunakan sebagai pelengkap kepada sistem faraid tersebut.


Contohnya, individu yang mendapat bahagian yang rendah seperti isteri boleh diberikan hibah yang lebih kepadanya. Tujuannya supaya isteri dapat menjalankan tugas menjaga anak-anak dengan baik dan sempurna.

.

“HAMPIR TIADA BANGSA YAHUDI MISKIN DI DUNIA INI. APA RAHSIANYA?”

Bangsa Yahudi amat bencikan kemiskinan, walaupun jumlah populasi Yahudi tidaklah ramai, tetapi mereka berjaya menguasai ekonomi di USA dan juga dunia.

Dari hasil perbualan sahabat saya dengan seorang pemilik kedai barangan elektrik berbangsa Yahudi di Manhattan NYC, dia mengatakan ada dua benda penting yang kebanyakkan orang yahudi buat untuk menjamin masa depan keluarga serta kaumnya :


1- Bisnes (boleh di warisi)
2- Insuran untuk waris

Katanya lagi, insuran sangat penting, kami tak akan tinggalkan waris dalam keadaan susah tanpa tali bergantung, paling rendah plan insuran yang diambil berjumlah 1 juta dolar. Sebab itu hampir tiada kaum kami yang miskin.

Saya sangat teruja, hebat perancangan mereka, sedangkan kita kaum muslim yang ramai jumlahnya tak dapat menguasai ekonomi dunia! Di luar sana juga masih ramai yang berkira-kira untuk membeli insuran perlindungan keluarga, kalau kereta kita sanggup insuran kan beribu ringgit, takkan untuk perlindungan keluarga tak sanggup belanja rm50 sebulan?

Adakah beli insuran dan menganggap insuran suatu pembaziran?

Bagi saya apa yang kaum Yahudi buat adalah yang bagus, perancangannya sangat tersusun. Mereka hidup bermuafakat bangunkan bisnes. Kita jauh sekali untuk bermuafakat, jual goreng pisang pun sampai sihir menyihir. Aduh!

Walaupun mereka bangsa yahudi, Tapi tak salahkan untuk kita ambil yang positif?

Sekadar renungan bersama.

Jika kaum yahudi boleh, takkan kita yang ramai ni tak boleh. Think positive.

.

” WANITA YANG ADA SUAMI, PERLU BACA NI DAN SHARE DENGAN SUAMI ANDA…”

Suami pergi kerja, setiap bulan bawa balik gaji untuk belanja keluarga. Apa jadi kalau suami pergi kerja, dan tak balik sampai bila-bila?

ALOR GAJAH 07 MEI 2019. Maznah Othman, 60, (kanan) membawa anak saudara, Ammar Izzat Abdul Rahim, 8, (kiri) dan Nurul Fatihah Abdul Rahim, 9, (tengah) menziarah kubur bapa mereka di Tanah Perkuburan Masjid Tanah. NSTP/KHAIRUNISAH LOKMAN

Macam mana dengan duit belanja? Nak tak nak kena keluarkan juga. Siapa yang kena keluarkan? Isteri la. Sebab anak-anak nak makan, nak pakai, nak pergi sekolah.

Bayangkan kalau isteri suri rumah. Lagi la penting kena bagitau suami.

“Abang, saya rasa bagus kalau ada satu income protection plan untuk keluarga. Saya ni tak bekerja, kalau apa2 berlaku pada abang, boleh la bantu selesaikan hutang dan juga duit belanja”.

Oklah, itu je yang bagitau.

Kalau bermanfaat untuk anda, please “like”
Kalau bermanfaat untuk orang lain, please “share”
Kalau nak lagi info2 macam ni, please comment “TQ” and bg love banyak2.

.

insuran nyawa, insuran nyawa islam, hibah, hibah takaful, aminazli.com, prudential, etiqa, takaful ikhlas,